—  Edito  —

LATITUDES, een nieuw webmagazine over persvrijheid en ballingschap

- 26 maart 2022
© Frédéric Moreau de Bellaing

Hun stem terugvinden. Dat is — op professioneel vlak — wat journalisten in ballingschap in België willen. Ze hebben hun land van herkomst moeten ontvluchten, omdat ze hun journalistieke werk er niet meer konden voortzetten, omdat vrijheid van meningsuiting er niet meer bestond.

Daarom dit digitale nieuwsplatform LATITUDES, opgericht door En-GAJE, een Belgische vereniging die journalisten in ballingschap ondersteunt, en door de Brusselse universiteiten ULB en VUB, meer specifiek door hun masteropleidingen  journalistiek.

Dit drietalige medium – Frans, Nederlands en Engels – is uitgedacht door en voor journalisten in ballingschap en leden van En-GAJE. Studenten journalistiek van de ULB en de VUB werken eraan mee.

Na een jaar van reflectie en voorbereiding heeft het redactiecomité een volwaardig nieuwsproject neergezet, dat zijn plaats zal innemen in het Belgische medialandschap.

LATITUDES, dat gelanceerd wordt op 29 maart in België, heeft nadrukkelijk gekozen voor meerdere invalshoeken in zijn redactionele aanpak, namelijk mensenrechten, migratie en vrijheid van meningsuiting.

In de volgende weken zullen de bezoekers van LATITUDES kennismaken met het lange parcours van Omayma (Palestijnse) van Gaza naar Brussel, de geopolitieke analyses van Lailuma (Afghanistan), een reportage over Armenië gemaakt door Tory (Turks-Koerdisch) en de luidruchtige ambiance van een Anderlechts restaurant dat werd bezocht door Alexandre (Burundi). Ze zullen hier ook interviews en reportages vinden over als journalist op zoek moeten naar een nieuw beroep in een nieuw land, over het leven van LGBT-mensen in ballingschap, over het probleem van de desinformatie in Oekraïne, van de hand van studenten van de ULB en VUB die in de voorbije weken in kleine groepjes hebben samengewerkt.

Met geschreven verhalen, podcasts, webdocumenten, video- en audiobijdragen brengt LATITUDES diversiteit en solidariteit samen. Journalisten in de dop en journalisten in ballingschap hebben de handen in elkaar geslagen om kwaliteitsvolle journalistiek af te leveren.

Een uniek project in België.