—  Exil  —

Een migratieverhaal tussen wal en schip : « De hele situatie is een beetje gestoord » (podcast)

- 21 juin 2024
Tussen wal en schip
Defne* tijdens haar bezoek aan België. @ David Beunk.

Soms zijn er veel motieven die mensen een ander land laten opzoeken en vaak komt daar ook veel bij kijken. Soms is de grens tussen vluchteling en expat minder groot dan mensen denken. We spraken met Defne*, een biseksuele Turkse vrouw.

Migratie. Het roept veel beelden op: Vluchtelingen die op rubberbootjes in de Middellandse Zee hun leven riskeren, expats in pakken die snel nog een koffie drinken tijdens hun pauze. Of een gezin dat een BNB wil beginnen op Franse platteland…

Dit zijn allemaal heldere beelden waar mensen al een of andere mening over zullen hebben. Het zijn nette hokjes waarin mensen hun ideeën over migratie in kunnen steken…

Maar soms is migratie ook iets anders. Iets dat rommeliger is. Soms zijn er veel motieven die mensen een ander land laten opzoeken en vaak komt daar ook veel bij kijken. Soms is de grens tussen vluchteling en expat minder groot dan mensen denken.

Ik sprak met Defne*, een biseksuele Turkse vrouw, voor wie een normaal bestaan bijna onmogelijk is in Turkije. Toch komt zij niet direct in aanmerking voor een vluchtelingenstatus. Defne vertelt ons de moeilijkheden die ze heeft ervaren rond haar coming out en de impact die dit had op haar haar moeilijke tocht richting een langdurig verblijf in de EU.

*Defne is een schuilnaam die is gebruikt omdat de persoon in kwestie anoniem wenste te blijven.

Noot: dit artikel is gerealiseerd door studenten van de ULB/VUB onder coördinatie van docenten Milan Augustijns, Alexandre Niyungeko en Lailuma Sadid.